Arındırma, katılım endeksi kriterlerine göre oluşturulmuş dönemsel listedeki hisselerin alım satımından edilen kârdan uygunsuz gelir oranındaki parayı elden çıkarmaktır.



Arındırma işlemi bir hisseden kâr edildiğinde uygulanmalıdır. Bu da iki türlü olur; ilki ortak olduğunuz hissede şirket temettü dağıttığında, katılım endeksi listesindeki en sağ kutucuk olan uygunsuz gelir oranı kadar (örn: %1) hesaplayıp sevap ve hayır beklemeden elden çıkarmalısınız. 1000 lira temettü düşmüşse o 1000 liranın %1'i olan 10 lirası elden çıkarılarak arındırma yapılmalıdır. Bu, herkesin yapması zaruri olan ve hisse alıp satmasının şartı olan bir konudur. 

Muğlak olan ve belki de katılım endeksi özelinde geliştirilmesi ve açıklığa kavuşturulması gereken bir diğer konu da temettü vermeyi tercih etmeyen şirketlerin hisselerinde ve temettü tarihlerine denk gelmeyecek şekilde alım satım yapılması durumunda arındırmanın gerekip gerekmeyeceği ve nasıl yapılacağıdır. 

Belli bir dönemde alıp fiyatı yükselince kar ile satmaktan dolayı arındırma işlemi normalde gerekmiyor fakat bazı şirketler temettü vermeyip bunları öz sermayelerine ekledikleri için bunun için de arındırma yapılması tavsiye olunur. Örnek verecek olursak 10 liradan alıp bir ay sonra 15 liradan sattıysanız ve 500 lira kar ettiyseniz bu kardan arındırma (uygunsuz gelir) oranı (örn:%1) kadar elden çıkarmanız yararınıza olacaktır. 500 liranın %1'i olan 5 lirayı elden çıkarmalısınız.

Arındırma işleminde sadece kar dikkate alınır. Zarar ederseniz veya başa baş kalırsanız ana paranızdan arındırma yapmanıza gerek yoktur. Alım satımdaki komisyon vs gibi masrafları bu kârdan düşürmek de doğru değildir.

Bu meselede ayırt edilmesi gereken husus, harama bir şekilde düşen bir kimsenin (halt) kurtulmak için çabalamakla; harama bilerek girip sonra ondan kendini arındırmak için çabalamak arasındaki ince çizgiyi anlamaktır.